História Tudósnaptár
História - Tudósnaptár
Olvass el!
Kattintson!
H K Sz Cs P Sz V
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Előzetes   Emlékeztető   Javaslatok?   Olvass el! NEW!

A,Á B C CS D E,É F G GY H I,Í J K L M N O,Ó Ö,Ő P Q R S SZ T U,Ú V W X Y Z ZS  ^    Név:  
Tartalom

  1. Mi a História - Tudósnaptár?
  2. Szolgáltatások
  3. Képsor modul
  4. Ajánlott honlapok, források
  5. Fejlesztők, szerkesztők, köszönetnyilvánítás
Mi a História - Tudósnaptár?

A História - Tudósnaptár (továbbiakban HTN) 2007. január 1-én indult nyilvános internetes szolgáltatás, amelyben neves magyar és külföldi természettudósokat, tanárokat mutatunk be születési és halálozási évfordulójuk kapcsán. A szolgáltatás egy naponta frissülő adatbázison alapul, és elsősorban az interneten fellelhető szabad hozzáférésű webdokumentumokra épül. A szolgáltatás célja ismeretterjesztés, a figyelem ráirányítása a fizika, matematika és más természettudományok jeles személyiségeire, a tudománytörténet fontos alakjaira és tevékenységükre. A közzétett információ oktatási segédanyagként is használható. Megkülönböztetett figyelmet szentelünk azoknak a személyiségeknek, akik születésük, életük, tevékenységük által Magyarországhoz kötődnek.

A Tudósnaptárban naponta megjelenik olyan elhunyt, a természettudományokban, illetve műszaki tudományokban jeles tudósok, tanárok rövid életrajzi összefoglalója, akik születésének, illetve halálának aznap 5-tel osztható (5, 10, 15 stb. éves) évfordulója van. A rövid összefoglaló mellett összegyűjtjük a róluk szóló internetes dokumentumokra mutató legfontosabb hivatkozásokat.
Gyűjtési módszerünkből (5-tel osztható évfordulók) következik, hogy a HTN 2011 végére válik "teljessé" Természetesen az időközben elhunyt tudósokkal is folyamatosan gyarapszik a HTN.

A KFKI Web oldalon naponta bejegyzés jelenik meg az aznapi évfordulós tudósokról

Szolgáltatások

Naptár   Bármely hónap egy napját kiválasztva születési évük szerint rendezve megkapjuk azoknak a névsorát, akik akármelyik évben az adott napon születtek vagy haltak meg.
Az év kiválasztásának a kezdőlap és az emlékeztetők esetében van jelentősége.

 
Előzetes   Az "Előzetes" feliratra kattintva a megkapjuk azoknak a tudósoknak a névsorát, akiknek a következő 30 nap folyamán kerek születési vagy halálozási évfordulója lesz, tehát akiknek szócikke a következő 30 nap valamelyikén a História - Tudósnaptárban megjelenik.
 
Emlékeztető   Az "Emlékeztető" feliratra kattintva összefoglaló listát kapunk azokról a személyekről, akiknek a kiválasztott hónapban van évfordulójuk, és születésük, életük, tevékenységük által Magyarországhoz kötődnek.
 
Javaslatok?   A "Javaslatok?" feliratra kattintva egy űrlap jelenik meg, ezt kitöltve tehetünk javaslatot egy, a HTN-be felveendő személyre, vagy egy, az adatbázisban szereplő adat módosítására, kiegészítésére. Javaslatokat bármelyik szerkesztőnek írt E-mail-ben is tehetünk. (E-mail címek a "Fejlesztők, szerkesztők, köszönetnyilvánítás" pontban.)
 
Keresés,
  böngészés
   A honlap fejlécét lezáró "ABC" sor segítségével név szerint böngészhetünk.
A keresőablakban prediktív kereséssel név szerint kereshetünk. A "Keres" gombot követő nagyítót ábrázoló piktogram kattintása részletes keresést tesz lehetővé, itt mód van nemzetiség és szakterület szerinti keresésre is.

Képsor modul

Egy szoftver modul (applet) segítségével bárki beillesztheti saját honlapjára egy olyan képsor megjelenítését, amelyen az aznapi évfordulós tudósok arcképe látható. Az egyes arcképekre kattintva megjelenik az illető tudós szócikke. A képsor jelenleg a KFKI Web oldalán jelenik meg. Annak módját, hogy hogyan illeszthetjük be a képsort más lapokra, az alkalmazás leírásában találhatjuk meg.

Ajánlott honlapok, források

Ajánlott honlapok és a ''História - Tudósnaptár'' más forrásai
- a szerkesztők a web-dokumentumok nagy részét az itt található forrásokból gyűjtik

Fejlesztők, szerkesztők, köszönetnyilvánítás

Fejlesztők, szerkesztők:
Vámos Judit*, Zimányi Magdolna*, Kőrösi Magda*, Schildné Sas Erika*, Selmeci Béla**, Szalay Kati*
- MTA Wigner SZHK (*) és az MTA Wigner FK SZFI (**) munkatársai

Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik szócikkek megírásával, képek, adatok küldésével, javaslatokkal, hibajavításokkal segítették és segítik munkánkat, elsősorban Radnai Gyula egyetemi docensnek (ELTE), Bartha Lajos csillagászattörténésznek, Piriti János matematika-fizika szakos tanárnak, Gazda István tudománytörténésznek és Hujter Mihály matematikus BME.

(Kelt 2007. januárban, legutóbbi frissítés: 2014. március 27.)

 

  KFKI Home >  História - Tudósnaptár Copyright info