História Tudósnaptár
História - Tudósnaptár
Természettudósokhoz kapcsolódó évfordulók
Kattintson!
H K Sz Cs P Sz V
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
Előzetes   Emlékeztető   Javaslatok?   Olvass el! NEW!

A,Á B C CS D E,É F G GY H I,Í J K L M N O,Ó Ö,Ő P Q R S SZ T U,Ú V W X Y Z ZS  ^    Név:  
2023.
jún. 4.
Nékám Lajos születésének 155. évfordulója
Budapest, 1868. jún. 4. - Budapest, 1957. jan. 29.

Orvos, bőrgyógyász, egyetemi tanár
1889-ben szerezte orvosi oklevelét. 1890-ben tanársegéd a kórbonctani tanszéken. 1896-ban a Fővárosi Bakteriológiai Intézet igazgatója. 1906-tól a bőrgyógyászati klinika vezetője. 1935-től a felsőház tagja. Jelentősek a poikilodermára, a Darier-kór szövettani lokalizációjára, a góchatásra, a myeloid leukémia bőrben való megjelenésére vonatkozó kutatásai. A szifilisz elleni társadalmi küzdelem, a nemibeteg- és bőrgombaszűrések kezdeményezője Magyarországon. Említésre méltó a könyvkiadással, az orvostanhallgatók szociális támogatásával, a művészet pártolásával kapcsolatos tevékenysége.

Nékám Lajos
Web dokumentumok

2023.
jún. 4.
Fréchet, Maurice René halálának 50. évfordulója
Maligny, Franciaország, 1878. szept. 2. - Párizs, 1973. jún. 4.

Francia matematikus
A középiskolában, Párizsban Hadamard tanítványa volt, aki külön foglalkozott vele, és miután Hadamard a Bordeaux-i egyetemre került, tovább is levelezésben maradtak. Fréchet hosszabb ideig habozott, hogy az egyetemen a matematikát, vagy a fizikát válassza-e, végül a matematika mellett döntött. Több helyen is tanított, 1910-1919 között a Poitiers-i egyetemen. Az 1. világháborúban nyelvismerete miatt a brit hadsereghez osztották be tolmácsnak. Az 1. világháború után Strasbourg-ban, majd Párizsban tanított az egyetemen, 1948-ig, nyugdíjba vonulásáig. Igen termékeny alkotó volt. Ö vezette be disszertációjában a metrikus terek fogalmát (maga az elnevezés azonban Hausdorff-tól származik). Jelentős eredményei elsősorban a topológiához és a függvények elméletéhez kapcsolódnak, de Strasbourg-i és párizsi időszakában foglalkozott a matematikai statisztika problémáival is.

Fréchet, Maurice René
Web dokumentumok

2023.
jún. 3.
Scopoli János Antal (Johann Anton, Giovanni Antonio) születésének 300. évfordulója
Fleimstal, Tirol, 1723. jún. 3. - Pavia, Itália, 1788. máj. 8.

Olasz származású természettudós, orvos, egyetemi tanár.
1743-ban az innsbrucki egyetemen orvosi oklevelet nyert. 1755-ben Idriába került bányaorvosnak, ahol botanikával és rovartannal is foglalkozott és az ottani bányatisztképző iskolán kémiát és kohászatot is előadott. 1769-ben. Jacquin utódaként Selmecbányára nevezték ki, ahol vegytant, ásványtant és kohászatot tanított. Selmecbányai működése idején adta ki a természettudományok széles körét felölelő értekezéseit Annus historico naturalis (I-V.; Leipzig; 1769-1772) és az akadémia hallgatói részére készült munkáit. 1779-ben a paviai egyetemre nevezték ki, hol vegytant és természetrajzot tanított. Mint botanikusnak több növényfaj viseli nevét.

Scopoli János Antal (Johann Anton, Giovanni Antonio)
Web dokumentumok

2023.
jún. 3.
Hauch Antal halálának 120. évfordulója
Koss, Galícia, 1823. jún. 8. - Budapest, 1903. jún. 3.

Kohómérnök
Tanulmányait a lembergi egyetemen, utána a selmecbányai akadémián végezte. Zalatnán volt a vegyelemző hivatal főnöke. Több, korában igen jelentős fémkohászati eljárás feltalálása fűződik nevéhez. A felső-olaszországi Aranzában a réz- és ezüsttartalmú fakóércek egyidejű értékesítésére kohóművet tervezett és épített. Zalatnán az ércek arany-, ezüst- és réztartalmának kivonására a melléktermékeket is hasznosító gazdaságos eljárást talált fel, melyre egész Európára kiterjedő szabadalmat szerzett. Az erdélyi tellurércek tellurfém-tartalmának nagyban való előállítására is új eljárást dolgozott ki.

Web dokumentumok

2023.
jún. 3.
Korompay Lajos halálának 55. évfordulója
Budapest, 1882. dec. 6. - Dorog, 1968. jún. 3.

Bányamérnök
Oklevelét a selmecbányai főiskolán szerezte 1908-ban. A Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. szolgálatában harminchét évet töltött különböző vezető műszaki beosztásokban. 1924-től 1939-ig a várpalotai lignitbányászat vezetője volt. Széles körű kutatási programmal felderítette, megnövelte a medence szénvagyonát. Nevéhez fűződik az ország első skip (bödönös) szállító akciójának megvalósítása. Elsőként vezette be a vájárok szakoktatását és bányahatósági vizsgáztatását. 1939-ben ismét Salgótarjánba került bányaigazgatónak, ahol új üzemek feltárását kezdeményezte.

Korompay Lajos
Web dokumentumok

2023.
jún. 3.
Mende Jenő születésének 140. évfordulója
Bátorkeszi, 1883. jún. 3. - Budapest, 1944.

Fizikatanár, ismeretterjesztő szakíró
A budapesti tudományegyetemen szerzett mennyiségtan-természettan szakos diplomát. Tanári munkáját 1905-ben Cegléden, az állami főgimnáziumban kezdte. 1912-ben a fővárosi Szent István Gimnáziumhoz, majd 1925-ben a Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz került. Ez utóbbi iskolából ment nyugdíjba 1940-ben. 1921-ben két könyve jelent meg: az egyiket a radioaktivitásról, a másikat a rádióról írta. A Drótnélküli telegráfia könyve elnyerte a Természettudományi Társulat Bugát-díját. A továbbiakban még két könyve jelent meg a rádióról. Ismerve hallatlan precizitással előkészített fizikai kísérleteit, tudva, hogy ezekhez akárhányszor saját műszereket is használt, ő volt hazánkban az egyik első rádióamatőr. Szakírói és fordítói munkásságának eredményeként sok száz írása jelent meg a Mathematikai és Physikai Lapok, a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok, az Uránia, a Természettudományi Közlöny, és más lapok hasábjain.

Web dokumentumok

2023.
jún. 3.
Kopeczky Ferenc (Kopecky) halálának 45. évfordulója
Dolnji Miholjac, 1911. dec. 9. - Balatonalmádi, 1978. jún. 3.

Erdőmérnök, egyetemi docens
Tanulmányait a soproni Erdő- és Bányamérnöki Karon végezte, erdőmérnöki oklevelet 1949-ben szerzett. 1949-től az Erdészeti Tudományos Intézet munkatársa, 1960-tól tudományos főmunkatársa. 1954-től az Erdészeti Tudományos Intézet sárvári Nyárfakutató Kísérleti Állomásának, 1963-tól É-Dunántúli Kísérleti Állomásának vezetője. Mint nemesítő főleg a gyorsan növő fafajokkal, elsősorban a nyárakkal ért el kimagasló eredményeket. Az I-214 olasz nyárfa honosítása és elterjesztése is a nevéhez fűződik. Számos, nagy hozamú nyárfajtát nemesített, illetve szelektált, melyek kiváló gyakorlati értékűeknek bizonyultak. Az akác mutációs és poliploidás nemesítését is ő kezdte meg. Az első erdész nemesítő volt, aki fiziológiailag gyengült polennel való megtermékenyítéssel haploid nyár magoncokat állított elő. Útmutatásai alapján létesültek országszerte a nyártermesztési irányelvek kidolgozásánál alapul szolgáló nyár fajtagyűjtemények, a populétumok. Kiemelkedően jó emberi tulajdonságai, szakmai felkészültsége, nyelvismerete, nemzetközi kapcsolatai, közéleti tevékenysége felejthetetlenné teszik életművét.

Kopeczky Ferenc (Kopecky)
Web dokumentumok

2023.
jún. 3.
Gegenbauer, Leopold Bernhard halálának 120. évfordulója
Asperhofen, Ausztria, 1849. febr. 2. - Giesshübl, 1903. jún. 3.

Osztrák matematikus
Először a bécsi egyetemen tanult, majd a berlini egyetemen Kronecker és Weierstrass tanítványa volt. Három évig a Csernovici egyetemen tanított, ennek az egyetemnek ő volt az első matematikaprofesszora. (Csernovic, amely ma Ukrajnához tartozik, akkor az Osztrák-Magyar Monarchia része volt.) Innen az Innsbruck-i, majd a bécsi egyetemre került, Bécsben élt haláláig. A matematika számos területén ért el eredményeket, a számelméletben, és a függvényelméletben, de elsősorban az algebrában. Róla nevezték el a Gegenbauer-polinomokat, az ortogonális polinomoknak egy osztályát.

Gegenbauer, Leopold Bernhard
Web dokumentumok

2023.
jún. 3.
Loewi, Otto születésének 150. évfordulója
Frankfurt am Main, Németország, 1873. jún. 3. - New York, USA, 1961. dec. 25.

Német születésű amerikai orvos, farmakológus, Nobel-díjas
Miután 1896-ban orvosi diplomát szerzett a Strassburg-i egyetemen (mely akkor Németországhoz tartozott), európai egyetemeken tanult és tanított, majd 1909-ben Grazban a gyógyszertan professzora lett. 1940-ben az Amerikai Egyesült Államokba ment: a New York-i Egyetem Orvostudományi fakultásának professzorává nevezték ki, ott dolgozott haláláig. Neurológiai kutatásai (1921-26) szolgáltatták az első bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy kémiai anyagok szerepet játszanak az ingereknek egyik sejtről a másikra, ill. neuronról a megfelelő szervre történő átvitelében. 1936-ban Sir Henry Dale-lel megosztva élettani-orvosi Nobel-díjat kapott az idegingerek kémiai átvitelével kapcsolatos felfedezéseiért. Tanulmányozta a cukorbetegséget és a digitalis ás epinephrin gyógyszerek hatását is. Kidolgozta a Loewi-próbát a hasnyálmirigy-betegség kimutatására.

Loewi, Otto
Web dokumentumok

2023.
jún. 3.
Herzfeld, Karl Ferdinand halálának 45. évfordulója
Bécs, Osztrák-Magyar Monarchia, 1892. febr. 24. - Washington, DC, USA, 1978. jún. 3.

Osztrák-amerikai elméleti fizikus
Bécsi bencés gimnáziumba járt, majd Bécsben kezdte el az egyetemet is, melyet Zürichben és Göttingenben folytatott tovább. Végül Bécsben doktorált Friedrich Hasenöhrl témavezetésével. A világháborúban katonaként szolgált, szerencsésen megmenekült. Utána Münchenben lett Kasimir Fajans, majd Arnold Sommerfeld munkatársa, 1926-tól pedig egy évtizeden át Washingtontól nem messze, a baltimore-i Johns Hopkins egyetemen az elméleti fizika professzora. 1936-ban ment át a washingtoni Katolikus Egyetemre, ahol végülis megállapodott. Itt tanított és kutatott haláláig. Mindenütt kivívta munkatársai elismerését, tanítványai tiszteletét. Münchenben Walter Heitlernek, Amerikában J.A. Wheelernek volt doktori témavezetője. Kutató munkájának legfontosabb területe az anyag szerkezetének statisztikus fizikai, valamint a többatomos molekulák elektronszerkezetének kvantummechanikai tárgyalása volt. Visszatérőleg foglalkozott az ultrahang hullámok és a sajátrezgésre képes, többatomos molekulák közötti energiacserével. (Dr. Radnai Gyula)

Herzfeld, Karl Ferdinand
Web dokumentumok

2023.
jún. 2.
Brodszky Dezső halálának 45. évfordulója
Budapest, 1910. febr. 6. - Budapest, 1978. jún. 2.

Gépészmérnök, egyetemi tanár
Oklevelét a budapesti műegyetemen szerezte 1932-ben. 1954-ben az egyetemen tanszékvezető egyetemi tanár lett, 1957-ig - megszűnéséig - a Hadmérnöki Karon működött, ettől kezdve 1959-ig a műszaki egyetem gépészmérnöki karán a gázturbinák tanszékvezetője volt. Alakulásától (1959) ugyanott a kalorikus gépek tanszéket vezette 1973-ig. Kezdetben Jendrassik György irányította munkáját, és részt vett szinte valamennyi Ganz-Jendrassik Diesel-motor szerkesztési és kísérleti munkájában, majd Jendrassik közvetlen munkatársaként a legjelentősebb motortípusok kifejlesztésében volt irányító szerepe. Jelentős része volt a repülőgépekben alkalmazott turbinatípus megszerkesztésében, részt vett az akkor még úttörőnek számító gázturbinák tervezési és kísérleti munkájában is. Elsőként vezette be a turbófeltöltők önjárásos vizsgálati módszerét, ezt az eljárást azóta világszerte alkalmazzák.

Brodszky Dezső
Web dokumentumok

2023.
jún. 2.
Van Vleck, Edward Burr halálának 80. évfordulója
Middletown, Connecticut, USA, 1863. jún. 7. - Madison, Wisconsin, 1943. jún. 2.

Amerikai matematikus
A Middletown-i főiskola és a Wilbraham Akadémia elvégzése után a Wesleyan Egyetemen tanult. Itt édesapja hatására, aki itt tanított, érdeklődése a matematika, fizika, csillagászat felé fordult. 1884-ben diplomát szerzett. 1885-87-ig a Johns Hopkins Egyetem hallgatója, ahol a matematika, fizika, csillagászat iránti érdeklődése tovább erősödik. 1893-ban Göttingenben Ph.D fokozatot szerzett matematikából. 1895-1906 között először helyettes-professzor, majd professzor a Wesleyan Egyetemen, 1906-1929 között pedig a Wisconsin Madison Egyetem professzora. 1913-tól az Amerikai Matematikai Társulat elnöke. Szerkesztője volt a Transactions of the American Mathematical Society-nak. Fontos munkái: "Theory of Divergent Series", "Algebraic Continued Fractions", és még több monográfiája különböző matematikai folyóiratokban jelent meg. John Bardeen-nek volt matematikai tanácsadója. Fia, John Hasbrouk Van Vleck is neves fizikus volt, aki 1977-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat.

Van Vleck, Edward Burr
Web dokumentumok

2023.
jún. 2.
Oberhettinger, Fritz halálának 30. évfordulója
Gelsenkirchen-Buer, Németország, 1911. febr. 24. - Seal Rock, Oregon, 1993. jún. 2.

Német-amerikai matematikus
1936-ban Breslau-ban (ma Wroclaw, Lengyelország) fejezte be egyetemi tanulmányait. És 1942-ben doktorált Wilhelm Magnus vezetése mellett a Humboldt Egyetemen, Berlinben. Továbbra is együtt dolgoztak speciális függvények táblázatain. A 2. világháboró után követte Magnust az ún. Bateman-projekt munkatársaként a California Institute of Technology-ra, az Egyesült Államokba. Az Arthur Erdélyi-W. Magnus-F. Oberhettinger-F. Tricomi: Higher transcendental functions ma is alapműnek számít. 1958-tól az Oregon State University professzora volt.

Web dokumentumok

2023.
jún. 1.
Hajdu Elemér halálának 35. évfordulója
Saroltavár, 1902. jan. 5. - Budapest, 1988. jún. 1.

Gépészmérnök
A József Műegyetemen 1925-ben szerzett gépészmérnöki, majd doktori oklevelet. 1925-1928 között a Ganz és Társa Rt. vagonszerkesztési mérnöke, 1928-1945 között a Székesfővárosi Elektromos Művek műszaki főtanácsadója volt. 1948-1951 között az Erőmű Ipari Központ vezérigazgató helyettese, 1951-1954 között az Erőmű Beruházási Vállalat főosztályvezetője, 1954-1962 között az Erőmű Tröszt igazgató helyettes főmérnöke, 1962-től a Magyar Villamos Művek Tröszt termelési igazgatója volt.

Hajdu Elemér
Web dokumentumok

2023.
jún. 1.
Montanari, Geminiano születésének 390. évfordulója
Modena, 1633. jún. 1. - Padua, 1687. okt. 13.

Olasz csillagász, természettudós
A "Galileit követő itáliai nemzedék" kiemelkedő tagja. Bár fiatalon jogot tanult Firenzében, Bécsben és Salzburgban doktori címet kapott, hazatérve Bolognába matematika professzor, csillagászattal és fizikai kísérletekkel foglalkozott. 1662-63-ban egy pontos holdtérképet szerkesztett, amelyhez először végzett saját szerkesztésű távcső-mikrométerével alappont-méréseket. Modenában, Giovanni Domenico Cassini mellett alapos csillagászati ismereteket szerzett, gondos megfigyeléseket végzett a Jupiter felhősávjain. 1670-ben felfedezte az Algol (a Perseus csillagkép bétája) fényesség változását. (Ez volt a másodikként fellelt változófényű csillag.) Foglalkozott légkörtani észlelésekkel. Számos fizikai kísérletet végzett a maga tervezte eszközökkel, tanulmányozta a kapillaritást, a hang terjedését. Mikroszkópos vizsgálatokat és élettani kísérleteket is végzett. 1678-ban kinevezték a paduai egyetem "csillagászat és meteorológia" professzorává. Nevét egy holdkráter és a 8720.sz. kisbolygó őrzi. (Bartha Lajos)

Montanari, Geminiano
Web dokumentumok

2023.
jún. 1.
Pniewski, Jerzy születésének 110. évfordulója
Płock, Lengyelország, 1913. jún. 1. - Varsó, 1989. jún. 16.

Lengyel fizikus
A varsói egyetemen tanult matematikát és fizikát, ahol 1953-tól a kísérleti fizika tanszék professzora, 1975 és 1981 között a kar dékánja volt. Kezdeményezte a varsói nehézion-gyorsító megépítését. Legnagyobb eredményeként 1952-ben Marian Danysz-szal a kozmikus sugárzás tanulmányozása közben felfedezték az első hipermagot (melyben valamelyik nukleon s- vagy c-kvarkot tartalmaz), majd 1962-ben a hipermagok izomer állapotait. (Piriti János)

Pniewski, Jerzy
Web dokumentumok

 

  KFKI Home >  História - Tudósnaptár Copyright info