| Vas Károly Mosonmagyaróvár, 1919. aug. 20. - Budapest, 1981. nov. 22. Mikrobiológus, egyetemi tanár Vegyészmérnöki oklevelét a budapesti műegyetemen szerezte 1941-ben. 1947-48-ban az USA-ban és Angliában volt egyéves tanulmányúton. 1948-tól 1959-ig a Hús- és Hűtőipari Kutatóintézet mikrobiológiai osztályának vezetője, 1959-től a Kertészeti Egyetem élelmiszeripari technológiai és mikrobiológiai tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. 1967-72 között a Központi Élelmiszeripari Kutatóintézet igazgatója. 1964-66-ban és 1972-78-ban Bécsben az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Atomenergia Szervezet Élelmiszertartósítási Osztályának vezetője. Fő kutatási területe az élelmiszerek tartósítása, az élelmiszerek romlásához vezető enzimatikus és mikrobiológiai folyamatok vizsgálata. Magyarországon az elsők között alkalmazta a biometriát és a sugárzásos tartósítási eljárásokat. Számos külföldi és hazai szakmai testületben töltött be vezető tisztséget, az Acta Alimentaria alapítója. 1964-től az MTA tagja.
| | | Web dokumentumok |