| Boyd Orr, John, Baron Kilmaurs, Ayshire, Skócia, 1880. szept. 23. - Edzell, Angus, 1971. jún. 25. Skót tudós, a táplálkozástudomány szakértője, Nobel-díjas A Glasgow-i Egyetemen eleinte teológiát tanult. Tanulmányainak megszakításával néhány évig tanítóként működött, itt ismerkedett meg közelről a városi szegénység táplálkozási problémáival. Az egyetemre visszatérve orvosi diplomát szerzett. Elsősorban az anyagcsere és táplálkozás problémáival foglalkozott. 1914-ben lett az Aberdeeni Egyetem Takarmányozástudományi Intézetének (későbbi nevén a Rowett Kutatóintézetnek) az első igazgatója. 1936-ban jelent meg Food, Health and Income (Táplálkozás, egészség és jövedelem) c. tanulmánya, amelyben a különböző jövedelmű társadalmi rétegek táplálkozási jellegzetességeit tekintette át. Kutatási eredményei képezték a 2. világháborús brit élelmiszer-fejadagrendszer alapját. A 2. világháború alatt Boyd Orr tagja volt a kormány élelmezéspolitikai tudományos bizottságának, és az Aberdeeni Egyetemen a mezőgazdasági tanszéket vezette. 1945-ben lett a Glasgow-i Egyetem rektora, és 1948-ig az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) igazgatója. 1935-ben lovaggá ütötték, 1949-ben bárói címet kapott. 1949-ben Nobel-békedíjat kapott az éhség és szegénység ellen folytatott küzdelmének elismeréseként.
| | | Web dokumentumok |