Hoffmann, Roald (szül. 1937. júl. 18. Zoczów, Lengyelország), lengyel születésű amerikai vegyész, a japán Fukui Kenichi társaságában 1981-ben kémiai Nobel-díjat kapott a kémiai reakciók mechanizmusainak (egymástól függetlenül végzett) vizsgálatáért.

Hoffmann 1949-ben emigrált családjával együtt az Egyesült Államokba. A Columbia Egyetemen szerzett diplomát, 1962-ben a Harvard Egyetemen doktorált. A Harvardon a következő három évben Robert B. Woodwarddal dolgozott együtt, majd 1965-ben átment a Cornell Egyetemre.

Hoffmann akkor kezdett hozzá a díjjal elismert kutatásaihoz, amikor ő és Woodward magyarázatot keresett egy reakció váratlan alakulására; ettől a reakciótól Woodward és munkatársai azt várták, hogy a B12-vitamin bonyolult molekulájának szintézisében lehet majd felhasználni. Hoffmann és Woodward felfedezte, hogy az atomgyűrűk létrejöttével vagy széttörésével járó sok reakció lezajlásának módja a leginkább megváltozó molekulapályák matematikai leírásában fellépő szimmetriától függ. Elméletüket állítások sorával fogalmazták meg, ezeket ma Woodward-Hoffmann-féle szabályoknak nevezik. Az elmélet megmagyarázza, hogy miért nem jönnek létre bizonyos ciklikus vegyületek a megfelelőnek látszó kiindulási anyagokból, míg mások könnyen keletkeznek; világossá teszi ezen felül az atomok geometriai elrendeződését is azokban a termékekben, amelyek ciklikus vegyületek gyűrűinek széttörésekor jönnek létre.

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár