du Vigneaud, Vincent(szül. 1901. máj. 18. Chicago, Illinois, USA - megh. 1978. dec. 11. White Plains, New York állam), amerikai biokémikus; 1955-ben kémiai Nobel-díjat kapott két agyalapi hormon: a vazopresszin - a véredények izomzatát a vérnyomás növelésére késztető hormon - és az oxitocin - a méh összehúzódásában és a tejelválasztásban fő szerepet játszó hormon - elkülönítéséért és szintéziséért.

Du Vigneaud Urbanában, az Illinois-i Egyetemen tanult, a Rochesteri Egyetemen (New York állam) szerzett Ph. D. fokozatot (1927), majd a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen, a berlini Vilmos Császár Intézetben és az Edingburgh-i Egyetemen folytatott tanulmányokat. 1932 és 1938 között a washingtoni George Washington Egyetem orvosi karának biokémiai tanszékét vezette, 1938 és 1967 között a New York-i Cornell Egyetem orvosi karának professzora és biokémiai tanszékének vezetője volt, majd 1967 és 1975 között a kémia professzoraként működött az ithacai (New York állam) Cornell Egyetemen.

Vezetésével a Cornell Egyetem laboratóriumai fontos eredményeket értek el például a penicillin szintézisében, a biotinnak - egy kéntartalmú vitaminnak - az elkülönítésében és szerkezetének meghatározásában, valamint sok egyéb kéntartalmú szerves vegyület vizsgálatában.

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár