Sedgwick, Adam (szül. 1785. márc. 22. Dent, Yorkshire, Anglia - megh. 1873. jan. 27. Cambridge, Cambridgeshire), angol geológus; elsőként alkalmazta a kambrium elnevezést a földtörténet 570 millió évvel ezelőttől 505 millió évvel ezelőttig tartó időszakára.

 Tanulmányait Dentben, Sedberghben és a cambridge-i Trinity College-ban végezte, majd 1810-ben az utóbbi intézmény oktatója lett. Bár matematikus volt, és a földtudományokról keveset tudott, 1818-ban kinevezték a Trinity College geológiaprofesszorává (ebben az időben az egyetemi kinevezések sokkal inkább a jelöltek általános érdemeitől, mintsem képzettségüktől függtek), és Sedgwick igyekezett a geológiának méltó helyet szerezni az egyetemi tárgyak sorában. Ezután kezdte meg földtani kutatóútjainak sorozatát; először 1827-ben csatlakozott Roderick Impey Murchison skóciai expedíciójához.

 Sedgwicket 1829-ben megválasztották a Londoni Geológiai Társaság elnökévé. Két év múlva terepvizsgálatokat kezdett Észak-Walesben. Megállapította a vidék geológiai képződményeinek keletkezési sorrendjét, és a legidősebb ősmaradvány-tartalmú rétegeket - Wales ókori nevéről - kambriumi rétegeknek nevezte el. Murchison és Sedwick Devonshire paláit és homokköveit is tanulmányozta, és a kőzetek keletkezésének korát devon időszaknak (408 millió évvel ezelőttől 360 millió évvel ezelőttig) nevezték el. Kutatásuk eredményeit az "On the Physical Structure of Devonshire" (Devonshire földrajzi szerkezete; 1839) c. munkájukban közölték.

 Murchison és Sedwick később vitába keveredett arról, hogy ki fedezett fel és ki nevezett el előbb bizonyos alsó paleozoikumi - később ordoviciuminak nevezett - kőzeteket. Ezzel együttműködésük megszakadt. Sedgwick fontos munkái közé tartozik még az A Synopsis of the Classification of the British Paleozoic Rocks (A brit paleozoikum kőzeteinek áttekintése és rendszerezése; 1855). Az 1903-ban megnyílt Cambridge-i Sedgwick Múzeumot az ő emlékére építették.

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár