Ochoa, Severo (szül. 1905. szept. 24. Luarca, Spanyolország - megh. 1993. nov. 1. Madrid), molekuláris biológus, 1959-ben Arthur Kornberg amerikai biokémikussal megosztva orvosi-élettani Nobel-díjat kapott. Az elismerést annak köszönhette, hogy felfedezett egy bakteriális enzimet, amelynek segítségével ribonukleinsavat (RNS-t) tudott előállítani; ez az anyag központi szerepet játszik a sejtek fehérjeszintézisében.

 A Madridi Egyetemen 1929-ben szerzett orvosi diplomát. Ezután két éven át a Heidelbergi Egyetemen, Otto Meyerhof német biokémikus irányításával tanulmányozta az izmok biokémiáját és élettanát. 1935-ben a Madridi Egyetem Orvostudományi Kutatóintézete élettani részlegének vezetője lett. Az Oxfordi Egyetemen eltöltött évei (1938-41) alatt azt vizsgálta, mi a tiamin (B1-vitamin) szerepe az élő szervezetben. 1942-ben a New York-i Egyetem orvostudományi karának tudományos munkatársa, majd 1946-ban az intézmény farmakológiaprofesszora lett. 1954-ben a biokémiai tanszék professzorává és elnökévé nevezték ki. 1974 és 1985 között a Roche Molekuláris Biológiai Intézetben dolgozott, majd a Madridi Autonóm Egyetemen tanított. Az amerikai állampolgárságot 1954-ben kapta meg.

 Nobel-díjjal jutalmazott felfedezését 1955-ben tette, miközben a magas energiatartalmú foszfátvegyületeket tanulmányozta. Az új enzimet polinukleotid-foszforiláznak nevezte el. Később megállapították, hogy az enzim az élő szervezetben nem felépíti, hanem lebontja az RNS-t, ám kémcsőben ezzel éppen ellentétes irányú folyamatot katalizál. Az enzim rendkívül hasznosnak bizonyult a kutatók számára, mert lehetővé tette, hogy megismerjék és lemásolják azt a folyamatot, amelynek során a génekben tárolt örökletes információ alapján, az RNS közvetítésével az egyes sejtek jellegét és működését meghatározó enzimek termelődnek. 

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár