Noble, Sir Andrew, (szül. 1831. szept. 13. Greenock, Renfrew, Skócia - megh. 1915. okt. 22. Argyll), skót fizikus és tüzérségi szakértő; a tudományos ballisztika alapítójaként tisztelik, és annak fejlődését nagyban elősegítették a meggyújtott puskaporral kapcsolatos (nagyrészt Frederick Abel brit vegyésszel közösen folytatott) úttörő vizsgálódásai.

Az Edinburgh-i Akadémián és a Királyi Katonai Akadémián (Woolwich, London) tanult, majd 1849-ben belépett a királyi tüzérség kötelékébe. Az 1850-es években a sima és a huzagolt csövű ágyúk előnyeit vizsgálva kitalált egy módszert tüzelési pontosságuk összehasonlítására. 1859-ben már tüzérségi segédszemlélő volt, később mégis leszerelt, hogy belépjen Sir (utóbb Lord) William Armstrong műszaki és tüzérségi vállalatához, amelynek 1900-tól az elnöke lett.

Találmányát - a rendkívül rövid időtartamok mérésére szolgáló kronoszkópot - felhasználva 1862 táján meghatározta a lövedékek sebességét az ágyúcsőben. Részben az ő kísérletei alapozták meg a tudományos ballisztikát, továbbá hozzájárultak az újfajta lőporok kifejlesztéséhez, az ágyúk áttervezéséhez és újfajta töltési módszerek kidolgozásához. Noble-t a londoni Royal Society (Királyi Társaság) tagjává választották (1870), lovaggá ütötték (1893), majd bárói rangra emelték (1902). 

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár