Niggli, Paul (szül. 1888. jún. 26. Zofingen, Svájc - megh. 1953. jan. 13. Zürich), svájci ásványtudós; ő vetette fel elsőként, hogy a kristályok tércsoportja (a 230 lehetséges térbeli elrendezés egyike) szisztematikusan levezethető a röntgendiffrakciós adatok segítségével, és felvázolta mindazokat a módszereket, amelyeket azóta is használnak a tércsoportok megállapítására.

Niggli a Zürichi Politechnikumban és a tudományegyetemen tanult. A palás kőzetek helyszíni vizsgálatát taglaló disszertációjában először alkalmazott fizikai-kémiai módszereket a nyomás hatására végbemenő kőzetátalakulás leírására. Tanulmányai befejezése után kutatásait folytatta; 1915-ben a Lipcsei Egyetemen nevezték ki tanszékvezetőnek, 1918-tól Tübingenben dolgozott, 1920-tól a Zürichi Egyetem ásvány- és kőzettani tanszékét irányította.

A kristályszerkezet-elemzés a matematikai krisztallográfia és a kísérleti röntgen-diffrakciós eljárások Niggli-féle összehangolásán alapszik. Niggli egyetemi tankönyve, a Lehrbuch der Mineralogie und Kristallchemie (Ásványtan és kristálykémia; 1920) új tudományos mércét állított fel és új távlatot nyitott a modern ásványtan előtt.

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár