Néel, Louis-Eugène-Félix (szül. 1904. nov. 22. Lyon, Franciaország), francia fizikus, az anti-ferromágnességre és ferrimágnességre vonatkozó alapvető fölfedezéseiért 1970-ben Hannes Alfvén svéd asztrofizikussal megosztva fizikai Nobel-díjat kapott. A szilárdtestfizikában elért eredményeit főleg a számítógépes memóriaegységek fejlesztésében alkalmazzák haszonnal.

 A Strasbourgi (1937) és Grenoble-i Egyetem (1946-76) professzora volt. Az 1930-as évek elején a ferromágnességtől különböző molekuláris mágnesességet vizsgálta. A mágnesesség leggyakoribb formájánál - a ferromágnesességnél - az elektronok mágneses nyomatéka alacsony hőmérsékleten egy irányba rendeződik. Néel fölfedezte, hogy bizonyos anyagokban az egyes atomcsoportok elektronjai váltakozva, egymással ellentétes irányba állnak be (éppúgy, mint amikor két egyforma mágnest illesztenek össze az ellenkező pólusaikkal), s ezáltal összességében kiegyenlítődik az anyag mágnesessége. Ez az anti-ferromágnesség jelensége. Néel a finomszemcsés ferromágnességet tanulmányozva magyarázatot adott egyes ásványok szokatlan mágneses "emlékezetére" is, amelynek révén megőrződött bennük a földi mágneses tér egykori iránya és erőssége.

 Néel 1971-től 1976-ig a Grenoble-i Műszaki Intézet, ill. 1956 és 1971 közt a Grenoble-i Nukleáris Kutatóközpont igazgatója volt. Jórészt az ő munkásságának köszönhetően ma már szinte bármiféle műszaki igénynek eleget tevő ferromágneses anyagok készíthetők, és az újfajta mesterséges ferritek forradalmasították a mikrohullámú elektronikát.

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár