Mott, Sir Nevill F., teljes nevén Sir Nevill Francis Mott (szül. 1905. szept. 30. Leeds, West Yorkshire, Anglia - megh. 1996. aug. 8. Milton Keynes, Buckinghamshire), angol fizikus, az amerikai P. W. Anderson és J. H. Van Vleck társaságában 1977-ben megosztott fizikai Nobel-díjat kapott a nem kristályos vagy amorf félvezetők mágneses és elektromos tulajdonságainak vizsgálatáért.

 Mott a Cambridge-i Egyetemen szerezte meg fokozatait (B. A. 1927, M. A. 1930). 1929-től a Manchesteri Egyetemen adott elő, 1933-ban a Bristoli Egyetem elméletifizika-professzora lett. Bristolban szilárdtest-fizikai kutatásai során tanulmányozta a fémek, fémötvözetek, félvezetők és fotoemulziók tulajdonságait. 1938-ban elméleti leírást adott arról a hatásról, amelyet a fény gyakorol atomi szinten a fotoemulzióra. 1954-ben lett a Cambridge-i Egyetemen a kísérleti fizika Cavendish-professzora, 1971-ben vonult vissza.

 Mott különféle fémek elektromos vezetését tanulmányozta, ezután kezdte vizsgálni az 1960-as években az amorf anyagok vezetőképességét (az amorf anyagok atomjai szabálytalan vagy rendezetlen szerkezetet alkotnak). Formulákat adott meg azoknak az átmeneteknek a leírására, amelyek során az üveg és más amorf anyagok átmenetet jelenthetnek az elektromosan vezető, fémes állapot és a szigetelő, nemfémes állapot között, vagyis félvezetőként működnek. Ezek az üvegszerű anyagok viszonylag olcsón és egyszerűen előállíthatók, ezért sok elektronikai kapcsoló- és memória eszközben a sokkal drágább kristályos félvezetők helyére léptek. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a személyi számítógépek, zsebkalkulátorok, másológépek és más elektronikus eszközök lényegesen olcsóbbá váltak, és széles körben elterjedhettek. 

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár