Morgan, William Wilson (szül. 1906. jan. 3. Bethesda, Tennessee, USA - megh. 1994. jún. 21. Williams Bay, Wisconsin), amerikai csillagász, 1951-ben elsőként talált bizonyítékot a Tejútrendszer spirálkarjainak létezésére.

A Chicagói Egyetemen tanult, 1931-ben doktorált, majd a Chicagói Egyetem Yerkes Obszervatóriumába került. 1947-től 1974-es visszavonulásáig tanított az egyetemen, 1960-tól 1963-ig a Yerkes és a McDonald obszervatórium igazgatója volt.

Morgan morfológus csillagász volt, a csillagok és galaxisok tanulmányozásának, osztályozásának szentelte életét. Első jelentős eredménye az volt, hogy felismerte a csillag színképek és a csillagoknak a Földtől való távolsága közti kapcsolatot. E munkáját 1943-ban, az Atlas of Stellar Spectra (Csillag színképek atlasza) c. kötetben foglalta össze. A Tejútrendszer spirálszerkezetének felismerése után a csillagok fényességének kérdései foglalkoztatták, rendszert dolgozott ki a magnitúdók és színek osztályozására, felfedezte a fényességüket gyorsan változtató, "kifényesedő" változócsillagokat. A fotometria céljaira bevezette az UBV (ultraibolya-kék-látható) magnitúdórendszert. 1956-ban kezdte el a galaxisok tanulmányozását és osztályozását, a csillagok tulajdonságai, populációja és a galaxis formája alapján csoportosította őket.

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár