Messier, Charles (szül. 1730. jún. 26. Badonviller, Franciaország - megh. 1817. ápr. 12. Párizs), francia csillagász; elsőként állított össze katalógust a csillagködökről és csillagcsoportokról. Messier korában a köd megnevezést használták minden elmosódott fényforrásra.

 Messier 1751-ben az ismert francia csillagász, Jospeh-Nicolas Delisle mellett rajzolóként dolgozott, és ő jegyezte le a csillagászati megfigyeléseket. Franciaországban Messier észlelte először a Halley-üstököst, amelynek visszatérését 1758-59-re várták. Ettől kezdve szenvedélyesen kereste az új üstökösöket. XV. Lajos király üstökösvadásznak nevezte, hiszen Messier 13 új üstököst fedezett fel másoktól függetlenül, és jóval többet figyelt meg.

 A csillagködök listájának összeállítását 1760-ban kezdte el, hogy jobban meg tudja különböztetni egymástól a ködöket és az üstökösöket. Ezek a megtévesztésig hasonlóak, ha olyan kis távcsövekkel figyelik őket, mint amilyen Messier rendelkezésére állt. Sok csillagködöt még ma is a Messier-katalógus számaival jelölnek. Messier-t 1764-ben választotta külföldi tagjává a londoni Royal Society (Királyi Akadémia), 1770-ben lett a párizsi Tudományos Akadémia tagja.

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár