Lyot, Bernard (-Ferdinand) (szül. 1897. febr. 27. Párizs, Franciaország - megh. 1952. ápr. 2. Kairó, Egyiptom), francia csillagász, a koronagráf feltalálója (1930). Ezzel a műszerrel akkor is látható a napkorona, ha nincs napfogyatkozás.

Lyot koronagráfjának megjelenése előtt a napkoronát csak napfogyatkozáskor figyelhették meg. Ez nem elégítette ki a csillagászokat, mert a teljes napfogyatkozások ritkák és rövidek (nem tartanak hét percnél tovább), így a koronát nem tanulmányozhatták huzamosan. A fényes napkorong kitakarása nem volt elegendő a nála halványabb korona észleléséhez, mert a légkörben szóródó napfény csillogása mellett a korona láthatatlanná vált.

De Lyot koronagráfjába a korábbinál jobb lencsét és egy saját készítésű monokromatikus szűrőt épített be, és a francia Pireneusokba, a Pic du Midi csillagvizsgálóba ment, ahol a nagy magasság miatt kisebb a légköri fényszóródás. A napkoronát így már le tudta fényképezni. 1939-ben koronagráfjával és szűrőivel ő filmezte le először a napkitöréseket.

1939-ben Lyot a Tudományos Akadémia tagja lett, és ugyanebben az évben a Royal Astronomical Society aranyérmével is kitüntették.

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár