Lemaitre, Georges (szül. 1894. júl. 17. Charleroi, Belgium - megh. 1966. jún. 20. Leuven), belga csillagász és kozmológus, a modern ősrobbanás (big bang)-elmélet megfogalmazója. Az elmélet szerint a világegyetem egy kicsiny, eredeti "szuperatom" hatalmas robbanásával kezdődött.

 Lemaitre építőmérnöknek tanult. Az I. világháborúban tüzértisztként szolgált a belga hadseregben. A háború után papnövendék lett, 1923-ban szentelték pappá. 1923-24-ben a Cambridge-i Egyetem napfizikai laboratóriumában, majd 1925 és 1927 között a Massachusetts Institute of Technologyn (Massachusettsi Műegyetem) tanult, itt ismerkedett meg Edwin P. Hubble és Harlow Shapley amerikai csillagászoknak a táguló világegyetemről alkotott elképzelésével. 1927-ben az asztrofizika professzora lett a Leuveni Egyetemen. Ebben az évben dolgozta ki az ősrobbanás elméletét, amely Albert Einstein általános relativitáselméletének keretében magyarázatot adott a galaxisok távolodására. Korábban is megalkották már a táguló világegyetem egyes modelljeit - ilyen volt Willem de Sitter holland csillagász munkája-, de George Gamow módosításaival Lemaitre elmélete vált a kozmológia vezető elméletévé.

 Lemaitre a kozmikus sugárzással és a háromtest-problémával, három egymást vonzó test térbeli mozgásának a leírásával is foglalkozott. Munkái közé tartoznak a Discussion sur l'évolution de l'univers (A világegyetem fejlődésének tárgyalása; 1933) és a L'Hypothése de l'atome primitif (Az ősatom-hipotézis; 1946) c. kötetek.

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár