Kuhn, Richard (szül. 1900. dec. 3. Bécs - megh. 1967. aug. 1. Heidelberg, Németország), német biokémikus; a karotenoidok és vitaminok vizsgálatért 1938-ban kémiai Nobel-díjjal tüntették ki. A nácik azonban nem engedték, hogy a díjat átvegye, így az okmányt és az aranyérmet végül a II. világháború után kapta meg.

Kuhn a Müncheni Egyetemen szerzett doktorátust 1922-ben azokkal az enzimvizsgálatokkal, amelyeket Richard Willstätter irányítása mellett végzett. Az 1926 és 1929 közötti éveket a zürichi műszaki egyetemen töltötte, majd a Heidelbergi Egyetem professzora és a heidelbergi Kaiser Wilhelm (később Max Planck) orvosi kutatóintézet igazgatója lett.

Kuhn a karotenoidokkal, a természetben gyakran előforduló, zsírban oldódó, sárga színezékekkel rokon vegyületek szerkezetét vizsgálta. Legalább nyolc karotenoidot fedezett fel és állított elő tisztán. A vegyületek összetételét is meghatározta. Felfedezte, hogy az egyik karotenoid bizonyos algák megtermékenyítésében játszik fontos szerepet. Paul Karrerrel egy időben jelentette be a B-vitamin összetételét, és ő készítette el elsőként a vitamin egy grammját. Munkatársaival a B6-vitamint is előállította. 1948-tól a tekintélyes kémiai folyóirat, a Justus Liebigs Annalen der Chemie egyik szerkesztője volt.

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár