Kapteyn, Jacobus Cornelius (szül. 1851. jan. 19. Barneveld, Hollandia - megh. 1922. jún. 18. Amszterdam), holland csillagász, fényképészeti és statisztikai módszereket alkalmazott a csillagok mozgásának és eloszlásának a meghatározására.

Az Utrechti Állami Egyetemen tanult, 1875-ben a Leideni Obszervatórium munkatársa lett. 1877-ben a Groningeni Állami Egyetem csillagászat- és elméletimechanika-professzorává választották.

Nem Kapteyn használt először fényképészeti módszereket a csillagászatban, de széles körű felkészültsége és szervezőképessége révén a technika fejlődésének kulcsszereplőjévé vált. Sir David Gillnek a Jóreménység fokánál készített fotólemezein végzett a csillagok helyzetére vonatkozó méréseket, s ezeket felhasználva, összeállította a Cape Photographic Durchmusterung (CDP; 1896-1900) c. katalógust, ez kb. 454 000 déli csillag adatait tartalmazza. Mintavételi rendszert dolgozott ki, amellyel ha bizonyos kiválasztott kis területeken gondosan megszámolják a csillagokat, ismeretek nyerhetők a Tejút-galaxis szerkezetéről. Csillagok sokaságának a mozgását tanulmányozva, felfedezte a csillagáramlás jelenségét, vagyis hogy az egyes csillagoknak szomszédaik átlagos mozgásához viszonyított mozgásai nem véletlenszerűek, hanem két ellentétes térbeli irány körül csoportosulnak. A Tejútrendszer csillagainak távolságával, térbeli elrendeződésével kapcsolatos sok későbbi vizsgálat az ő munkásságából ered. 

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár