História Tudósnaptár
História - Tudósnaptár
Kattintson!
H K Sz Cs P Sz V
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31      
Előzetes   Emlékeztető   Javaslatok?   Olvass el! NEW!

A,Á B C CS D E,É F G GY H I,Í J K L M N O,Ó Ö,Ő P Q R S SZ T U,Ú V W X Y Z ZS  ^    Név:  
Vas Károly
Mosonmagyaróvár, 1919. aug. 20. - Budapest, 1981. nov. 22.

Mikrobiológus, egyetemi tanár
Vegyészmérnöki oklevelét a budapesti műegyetemen szerezte 1941-ben. 1947-48-ban az USA-ban és Angliában volt egyéves tanulmányúton. 1948-tól 1959-ig a Hús- és Hűtőipari Kutatóintézet mikrobiológiai osztályának vezetője, 1959-től a Kertészeti Egyetem élelmiszeripari technológiai és mikrobiológiai tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. 1967-72 között a Központi Élelmiszeripari Kutatóintézet igazgatója. 1964-66-ban és 1972-78-ban Bécsben az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Atomenergia Szervezet Élelmiszertartósítási Osztályának vezetője. Fő kutatási területe az élelmiszerek tartósítása, az élelmiszerek romlásához vezető enzimatikus és mikrobiológiai folyamatok vizsgálata. Magyarországon az elsők között alkalmazta a biometriát és a sugárzásos tartósítási eljárásokat. Számos külföldi és hazai szakmai testületben töltött be vezető tisztséget, az Acta Alimentaria alapítója. 1964-től az MTA tagja.

Web dokumentumok

 

  KFKI Home >  História - Tudósnaptár Copyright info