Geiger, Hans, eredeti nevén Johannes Wilhelm Geiger (szül. 1882. szept. 30. Neustadt an der Haardt, Németország - megh. 1945. szept. 24. Potsdam), német fizikus, elsőként hozott létre berendezést az egyedi alfa-részecskék és más ionizáló sugárzások észlelésére, ez a Geiger-számláló.

Geiger 1906-ban kapott doktori (Ph. D.) fokozatot az Erlangeni Egyetemen, röviddel ezután a Manchesteri Egyetem munkatársaként Ernest Rutherford egyik legértékesebb kutatótársa lett. Manchesterben építette meg részecskeszámlálója első változatát. Ezzel és más detektorokkal észlelték a sugárzást azokban a kísérletekben, amelyekben az alfa-részecskét a héliumatom magjaként azonosították. Ezen kísérletek alapján mondta ki helyesen Rutherford 1912-ben, hogy az atomokban a mag nagyon csekély teret foglal el a középpontban.

Geiger 1912-től a berlini Physikalisch-Technische Reichsanstaltban (Birodalmi Fizikai-Műszaki Intézetben) folytatta az atomszerkezet tanulmányozását. Walter Bothe társaságában módszert dolgozott ki a koincidenciák számlálására, és 1924-ben ezzel tisztázták a Compton-effektus részleteit. Geiger először, 1925-től a Kieli Egyetemen tanított. Itt Walther Müllerrel együtt továbbfejlesztette a részecskeszámláló érzékenységét, teljesítményét és tartósságát. A Geiger-Müller-számláló nemcsak alfa-részecskéket, hanem béta-részecskéket (elektronokat) és ionizáló elektromágneses fotonokat is észlel. Geiger 1929-től a Tübingeni Egyetemen dolgozott, itt figyelte meg először a kozmikussugárzás-záporokat. 1936-tól haláláig a Berlini Műegyetemen működött, folytatta a kozmikus sugárzás, a mesterséges radioaktivitás és a maghasadás vizsgálatát.

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár