Gasser, Herbert Spencer (szül. 1888. júl. 5. Platteville, Wisconsin, USA - megh. 1963. máj. 11. New York), amerikai fiziológus; a különböző típusú idegrostok működésének felderítésében elért alapvető eredményeiért 1944-ben - Joseph Erlangerrel megosztva - orvosi és fiziológiai Nobel-díjat kapott.

Gasser 1916 és 1931 között a Washington Egyetem (St. Louis, Missouri, USA) farmakológia-professzoraként Erlangerrel együtt azokat az alig észlelhető elektromos impulzusokat tanulmányozta, amelyeket az emlősök izolált idegrostjai szállítanak. 1924-re sikerült az oszcilloszkópot az élettani kutatásokhoz is alkalmas eszközzé tenniük, így a fluoreszcens ernyőn figyelhették meg a felerősített idegi impulzusokat. A berendezés segítségével bebizonyították, hogy idegek továbbítanak bizonyos ingerületeket, például a fájdalmat, a hideget vagy a meleget más-más. Az ő munkájuk tette lehetővé az agyi és idegi rendellenességek vizsgálatára, valamint a kezelések eredményességének ellenőrzésére alkalmas korszerű vizsgálóberendezések kidolgozását.

Gassert 1931-ben a Cornell Egyetem (Ithaca, New York állam) élettanprofesszorává nevezték ki, majd négy évvel később ő váltotta fel Simon Flexnert a New York-i Rockefeller Intézet igazgatói tisztében (1935-53).Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár