Fries, Elias (Magnus) (szül. 1794. aug. 15. Femsjö, Svédország - megh. 1878. febr. 8. Uppsala), svéd botanikus, a gombák osztályozására használt első rendszer kidolgozója.

 Fries 1811-ben doktori fokozatot szerzett a Lundi Egyetemen; ezután ugyanott a természettudományi tárgyak előadójává nevezték ki, majd botanikaprofesszor lett. Később az Uppsalai Egyetemen lett tanár, 1859-ben pedig visszavonult, s a gombákat tanulmányozta.

 Lundi tartózkodása idején kezdte gyűjteni és leírni a közismert gombafajokat a Systema Mycologicum (A gombák rendszertana; 1821-32) c., 3 kötetes művéhez. Könyvében új rendszert vezetett be a gombák osztályozására. Ez a rendszer - a mikroszkópos felfedezésekből adódó néhány változást leszámítva - mindmáig érvényes a gombák számos csoportjára.

 Fries a zuzmók osztályozására is létrehozott egy felosztást: ez a termőtestek jellegzetességein alapult. Lichenographia Europaea reformata (Megújított európai zuzmótan; 1831) c. művében ismertetett rendszere széles körben elismertté vált s maradt is mindaddig, amíg a mikroszkóp használata nem forradalmasította e szakterület ismeretanyagát. Fries volt az első, aki a zuzmókat a termőtest zártsága vagy nyitottsága szerint küönböztette meg.Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár