Fresnel, Augustin-Jean (szül. 1788. máj. 10. Broglie, Franciaország - megh. 1827. júl. 14. Ville-d'Avray), francia fizikus, úttörő szerepet játszott az optikában; sokat tett azért, hogy a fény hullámelmélete, amelyet Thomas Young vetett föl, elfogadottá váljék.

Mérnökként szolgált Franciaország több megyéjében, de Napóleon 1814-es, Elbáról való visszatérése után átmenetileg elvesztette az állását. Ekkor kezdett hozzá optikai kutatásaihoz. Tanulmányozta a fényelhajlást, több eszközt is alkotott az interferenciacsíkok létrehozására. Eredményeit matematikai elemzésnek alávetve, több akadályt hárított el a hullámelmélet útjából.

François Arago társaságában a polarizált fény interferenciájának törvényeit vizsgálta. Körkörösen polarizált fényt állított elő. A világítótornyokban használt tükrök helyett összetett lencséket alkalmazott. Bár életében kevés elismerés érte optikai eredményeit, Fresnel mégis úgy tartotta, hogy még a kiemelkedő tudóstársak helyeslése sem mérhető egy elméleti igazság vagy egy számítás kísérleti igazolásának öröméhez.Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár