Enders, John Franklin (szül. 1897. febr. 10. West Hartford, Connecticut, USA - megh. Waterford, Connecticut, 1985. szept. 8.), amerikai virológus és mikrobiológus, aki 1954-ben Frederick C. Robbinsszal és Thomas H. Wellerrel megosztva orvostudományi és fiziológiai Nobel-díjat kapott; része volt annak az eljárásnak a kidolgozásában, amellyel a járványos gyermekbénulás vírusát idegszöveten kívül más kultúrán is szaporítani lehetett - ez lényeges lépés volt a gyermekbénulás elleni oltóanyag kifejlesztéséhez.

 Enders a Harvard Egyetemen tanult angol irodalmat és szerzett M. A. fokozatot (1922), ezután fordult érdeklődése a bakteriológia felé. E tudományágból 1930-ban doktorált. Korai kutatásai új és alapvető ismereteket nyújtottak a tuberkolózisról, a pneumococcus-fertőzésekről és a bakteriális fertőzésekkel szembeni ellenállásról. 1929-ben a Harvard bakteriológiai és immunológiai karán lett tanársegéd, majd adjunktussá (1935) és docenssé (1942) lépett elő az egyetem orvosi karán.

A II. világháborúban a fertőző betegségek szakértőjeként a Hadügyminisztérium polgári tanácsadója volt. 1945-től 1949-ig a hadseregben szolgált hasonló minőségben, konkrétan a mumpszvírussal és a rickettsiás fertőzésekkel foglalkozott. Ebben az időben kezdte munkatársaival, Wellerrel és Robbinsszal kutatni a gyermekbénulást okozó vírus tömeges előállításának módszereit. Addig a vírus tenyésztésének egyetlen hatásos módszere az élő majmok idegszövete volt, és az így előállított vakcina veszélyes volt az emberre. Az Enders-Wellers-Robbins-féle előállítási módszer, amellyel kémcsövekben sikerült előállítani a vírust ember- és majomembriók nem idegi szövetkultúráinak felhasználásával, a gyermekbénulást megelőző Salk-féle vakcina előállításához vezetett 1954-ben. Az 1950-es évek végén a kanyaró vírusával végzett munkájuk eredménye az 1963-ban engedélyezett vakcina lett. Enders legtöbb virológiai kutatását a bostoni gyermekkórházban végezte, ahol 1946-ban alapította meg laboratóriumát. 

Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár