Dutrochet, (René-Joachim-) Henri (szül. 1776. nov. 14. Néon, Franciaország - megh. 1847. febr. 4. Párizs), francia fiziológus; ő fedezte fel és nevezte el az ozmózis jelenségét (az oldószer áthatolása félig áteresztő hártyán), valamint elsőként ismerte fel a zöld pigment fontosságát a növények széndioxid-hasznosítása szempontjából.

Dutrochet Párizsban szerzett orvosi diplomát 1806-ban, majd évekig katonaorvosként szolgált Spanyolországban. Végül feladta orvosi praxisát, hogy tudományos kutatással foglalkozzék. Amikor észrevette, hogy a növényekben és az állatokban nagyon hasonló fizikai és kémiai folyamatok zajlanak le, figyelme a növény- és állatélettanra irányult. Elsőként vizsgálta behatóan a növények légzésének, fényérzékenységének és geotropizmusának (gravitáció hatására történő helyzetváltoztató növekedésének) mechanizmusait. Az ozmózissal kapcsolatos klasszikus kísérleteivel többek között kimutatta a jelenség szerepét a növények belső transzportfolyamataiban, valamint a félig áteresztő hártyákon keresztül történő diffúzióban. Megszerkesztett egy ozmométert (az ozmózisnyomás mérésére szolgáló eszközt); kidolgozta az izomszövetben, ill. egyedi növényekben termelődő hő észlelésének módszerét; kimutatta, hogy a "gombák" (kalapos termőtestek) a micéliumok (gombafonalakból álló tenyésztestek) szaporítótestei; továbbá az elsők között ismerte fel az egyedi sejtek fontosságát az élő szervezet működésében.

Dutrochet legnagyobb tudományos érdeme az volt, hogy hangsúlyozta: az alapvető folyamatok minden élő szervezetben hasonlóak, továbbá szilárdan hitte, hogy az összes ilyen folyamat megmagyarázható fizikai és kémiai erők működésével.Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár