Csonka János, ifj. (Budapest, 1897. szept. 25. - Buffalo, 1981. jún. 5.)

A karburátor társfeltalálójának, Csonka Jánosnak a fia. A budapesti Műegyetemen szerzett gépészmérnöki oklevelet 1922-ben. Testvéröccsével, Csonka Bélával együtt már középiskolás korukban gyakornokoskodtak a Műegyetem mechanikai technológiai tanszékének édesapjuk által vezetett laboratóriumában, majd 1925-ben a családi gépműhely alkalmazottai, ill. mérnökei lettek. A kiváló munka híre nyomán megnövekedett forgalom miatt felmerült a gyáralapítás gondolata. A gyártelep tervezését a legidősebb fiú, Pál vállalta, az édesapa és a testvérek közreműködésével. Az építkezés 1941-ben fejeződött be. A Csonka János Gépgyára Rt.-t a két gépészmérnök fivér: János és Béla vezette. János a műszaki igazgató feladatkörét látta el, míg Csonka Béla a műszaki-gazdasági irányító volt, beleértve a pénzügyeket is. Gyártmányaik: saját tervezésű motorok, motoros gépcsoportok, láncfűrészek, kapálógépek - melyek egyúttal univerzális kistraktorok voltak -, a legkülönfélébb motoralkatrészek, közöttük olyan jó minőségű dugattyúgyűrűk, amelyeket Svédországtól Törökországig vásároltak. Az összlétszám elérte az 1000 főt, közöttük 35 mérnökkel. A gyárban tanonciskola, tanműhely és internátus is volt, ezeket szintén Cs. J. irányította, mégpedig olyan kiválóan, hogy az iskolák országos versenyében tanulói mindig az elsők között szerepeltek.

A gyárat 1948-ban államosították és a két fivér az USA-ba távozott. Ott megbecsült mérnökként dolgoztak 1973-ig. Ezután széles körű kísérleteket folytattak mikrokarburátornak nevezett találmányukkal. A hangsebesség közelében porlasztó karburátorral 15 %-os benzinmegtakarítást sikerült elérni az egész működési tartományban, meglepően tiszta kipufogás mellett.

Ifjabb Cs. J. hazájától távol halt meg. Emlékét alkotásai és hűséges munkatársai őrzik.

Irodalom

McCOMBS, Philips New Carburator Stall. The Washington Post, 1977. márc.; BEHRENDI Ernst: US Energie Behörde subventioniert Vergaser. Automobil Revue, 1977. szept.; HIRSCHFELD, Fritz: The Inventing Urge is Alive and Will! Mechanical Engineering, 1979. márc.

Terplán Sándor