Caspersson, Torbjörn Oskar (szül. 1910. okt. 15. Motala, Svédország), svéd citológus és genetikus; elsőként kezdeményezte az ultraibolya-mikroszkóp alkalmazását a sejtmag és sejtmagvacska (nucleolus) nukleinsav-tartalmának meghatározására.

Caspersson 1936-ban szerezte meg orvosi diplomáját a Stockholmi Egyetemen. 1944 és 1977 között a stockholmi Nobel Intézet és a kísérletes citológiai kutatásokra létrehozott Wallenberg Laboratórium orvosigazgatója, 1977-től a stockholmi Karolinska Egyetem sejtkutatási és genetikai osztályának vezető professzora volt.

A Cell Growth and Cell Function (A sejt növekedése és működése; 1950) c. munkájában Caspersson összegezte kutatási eredményeit, feltételezte, hogy a fehérjeszintézis esetében nukleinsavaknak is jelen kell lenniük. Elsőként végzett citokémiai vizsgálatokat a rovarlárvákban található óriáskromoszómákon. Vizsgálta a sejtmagvacska szerepét a fehérjeszintézisben, valamint a heterokromatin mennyisége és a ráksejtek növekedési sebessége közötti kapcsolatot. Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár