Cailletet, Louis-Paul (szül. 1832. szept. 21. Châtillon-sur-Seine, Franciaország - megh. 1913. jan. 5. Párizs), francia fizikus és vasgyáros, aki a gázok cseppfolyósításában elért eredményeivel tett szert hírnévre.

Cailletet fiatal korában apja vasgyárában dolgozott, később ő vezette a céget. Tevékeny tudományos kutató is volt. 1877. december 2-án 300 atmoszféra nyomáson és -27 oC hőmérsékleten cseppfolyósította az oxigént. Az oxigént párafelhő formájában nyerte. Később megismételte kísérleteit a párizsi École Normale-ban; hidrogént, nitrogént és levegőt cseppfolyósított. Munkáját Raoul-Pierre Pictet (1846-1929) svájci orvos cseppfolyósítási kutatásaitól függetlenül végezte. Sok vita folyt arról, melyiküket illeti az elsőség.

Cailletet számos cikket közölt a Comptes Rendus és más francia tudományos folyóiratok hasábjain a gázok cseppfolyósításáról, az alacsony hőmérsékletek előállításáról, a gázok fémeken való áthaladásáról, a nagy nyomások mérésére szolgáló manométerekről, a kritikus pontokról és az anyag állapotáról alacsony hőmérsékleteken. Érdekelte a repülés, műszert tervezett a repülőgépek magasságának mérésére. 1884-ben lett az Académie des Sciences (Tudományos Akadémia) tagja.Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár