von Brücke, Ernst Wilhelm (szül. 1819. jún. 6. Berlin - megh. 1892. jan. 7. Bécs), német fiziológus, aki sokat tett a fizikai és kémiai módszerek meghonosításáért, valamint az állatkísérletek elterjesztéséért az orvosi kutatásokban. Tanulmányozta a vázizom szerkezetét, a látást és a beszéd mechanizmusát. Érdeklődött a művészetek iránt is, és írása jelent meg a látás élettana és a festészet közötti összefüggésről.

Brücke annak a fiziológusiskolának volt a tagja (többek között Emil Du Bois-Reymond-nal, Carl Ludwiggal és Hermann von Helmholtzcal együtt), amely 1847 körül nekilátott egy új, szigorúan a fizikára és kémiára alapozott biológia kifejlesztésének. Bár céljukat nem érték el, mégis nagy hatásuk volt az elméleti és gyakorlati orvostudományra. Jórészt Brücke élettani laboratóriumában dolgozva sajátította el Freud azt a mechanisztikus szemléletet, amely A tudományos lélektan tervezete c. korai munkájában is tükröződik.

Brücke orvostudományt tanult Berlinben, ahol Johannes Müller tanítványaként vált az élettan szakértőjévé. 1849-től 1891-ig a Bécsi Egyetemen volt az élettan professzora.Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár