Brouwer, Dirk (szül. 1902. szept. 1. Rotterdam - megh. 1966. jan. 31. New Haven, Connecticut, USA), holland születésű amerikai csillagász és geofizikus, aki az égi mechanikában elért eredményeiről, különösen a nagy sebességű számítógépek úttörő alkalmazásáról ismert.

A Leideni Egyetem elvégzése után Brouwer 1928-tól haláláig a Yale Egyetem oktatói karának tagja volt, 1941-ben lett a csillagászat professzora és a Yale Obszervatórium igazgatója. A Yale Egyetemen először a Föld forgásának változásait tanulmányozta, később pályaszámítási problémákkal foglalkozott. W. J. Eckerttel együtt 1937-ben módszert dolgozott ki a pályakorrekciók számítására, ez később széles körben elterjedt. Eckert és G. M. Clemence társaságában Brouwer volt az első, aki számítógépet használt a bolygók helyzetének pontos kiszámítására (1951). Más kiemelkedő eredmények mellett Brouwer alkotta meg az efemerisz idő fogalmát a Föld forgási sebességének változásaitól független időmérés leírására.

Brouwert 1951-ben az USA Nemzeti Tudományos Akadémiájának tagjává választották, 1955-ben tüntették ki a Royal Astronomical Society (Királyi Csillagászati Társaság) aranyérmével, az égi mechanikában elért eredményeiért. Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár