A Sir Thomas Brisbane Planetarium Ausztráliában
Brisbane, Sir Thomas Makdougall, eredeti nevén Thomas Brisbane (szül. 1773. júl. 23. Brisbane-House, Largs közelében, Ayrshire, Skócia - megh. 1860. jan. 27. Brisbane House), brit katona, csillagász, róla nevezték el Ausztráliában Brisbane városát. Főként a tudomány pártfogójaként emlékezetes, az ausztráliai Paramattában csillagvizsgálót épített, a roxburgshire-i Makerstounban pedig obszervatóriummal egyesített mágnesesességmérő állomást.

Brisbane 1789-ben lépett be a hadseregbe, Flandriában, Nyugat-Indiában, Kanadában és Spanyolországban szolgált. (Katonai szolgálatait 1814-ben lovagi ranggal ismerték el.) 1795-ben döntött úgy, hogy csillagászatot tanul, mert a Nyugat-Indiába tett első útján egy navigációs hiba csaknem hajótöréshez vezetett. 1821-ben nevezték ki Új-Dél-Wales kormányzójává. Bár köztisztviselőnek általában nem volt jó, rendezte a fegyenctelepek rendszerének igazgatását, a telepeseknek fegyenceket adott bérbe a földek feltörésére; pénzreformot hajtott végre, és megszüntette a sajtócenzúrát. 1822-ben csillagvizsgálót alapított Paramattában, majd Skóciába visszatérve, 1826-ban megépítette a makerstouni obszervatóriumot, ahol 1847-ig végzett csillagászati munkát.

1828-ban tüntették ki a Royal Astronomical Society (Királyi Csillagászati Társaság) aranyérmével, 1833-ban pedig az edinburgh-i Royal Society elnökévé választották. 1836-ban kapott baroneti rangot, 1841-ben nyerte el a tábornoki rendfokozatot. Középső neve, a Makdougall, felesége leánykori neve volt, ezt 1826-ban vette át.Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár