Bowen, I(ra) S(prague) (szül. 1898. dec. 21. Seneca Falls, New York állam, USA - megh. 1973. febr. 6. Los Angeles), amerikai csillagász; magyarázata egyes ködök (ritka gázfelhők) erős zöld emissziójáról jelentős előrehaladást eredményezett az égi anyag összetételének vizsgálatában. Az ilyen emissziót, amely egyetlen ismert elem jellemzőire sem hasonlított, korábban egy feltételezett elemnek, a "nebulium"-nak tulajdonították. Bowen kimutatta, hogy az észlelt emisszió megegyezik azzal a sugárzással, amelyet számításai szerint az ionizált oxigén és nitrogén bocsát ki rendkívül alacsony nyomáson.

Bowen 1926-ban csatlakozott a Kaliforniai Műszaki Egyetem (California Institute of Technology; Pasadena) oktatói karához, itt lett professzor 1931-ben. 1946-ban kinevezték a Mount Wilson Obszervatórium igazgatójának és 1948-tól 1964-ig a Hale csillagvizsgálókat, a Mount Wilson és a Palomar Mountain obszervatóriumok együttesét igazgatta. Bowen 1938-ban találta fel a képszeletelőt (image slicer), ez javítja a résspektrográf hatékonyságát, amelyet arra használnak, hogy a fényt színösszetevőire bontsák.

Bowen 1963-ban vonult vissza a csillagvizsgáló igazgatásától, de mint a szakterület kiválósága az állomány tiszteleti tagja maradt. Elismerései közt van a Csendes-óceáni Csillagászati Társaság Bruce-érme (1957) és a Királyi Csillagászati Társaság (Royal Astronomical Society) aranyérme (1966).Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár