Borda, Jean-Charles de (szül. 1733. máj. 4. Dax, Franciaország - megh. 1799. febr. 20. Párizs), francia matematikus és hajózási csillagász; folyadékmechanikai munkáiról, a navigáció és a geodézia céljaira kifejlesztett eszközeiről ismert.

Borda fiatalon lépett be a francia hadseregbe, később a haditengerészethez került át, itt a capitaine de vaisseau (sorhajókapitány) rendfokozatot érte el. Több tudományos utazáson vett részt, és szerepet játszott az amerikai függetlenségi háborúban.

Borda több műszert fejlesztett ki és használt a hosszúsági körök (délkörök) íveinek mérésére, támogatta a méterrendszer franciaországi bevezetését. A folyadékok áramlásával és ellenállásával kapcsolatos eredményeit a tüzérségi fegyverek, a hajók és a hidraulikus szivattyúk fejlesztésében alkalmazta. Földmérő-eljárásaival kapcsolatban trigonometriai táblázat-sorozatot is kidolgozott. 1782-ben egy hat hajóból álló raj parancsnokaként brit fogságba esett, de feltételesen azonnal szabadon bocsátották.Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár