Abbe, Ernst (szül. 1840. jan. 23. Eisenach, Szász-Weimari-Eisenachi Nagyhercegség - megh. 1905. jan. 14. Jéna, Németország), fizikus, az elméleti optikában elért elvi és gyakorlati eredményei jelentős előrelépést hoztak a mikroszkóptervezésben és a nagyítás határainak világosabb megértésében (pl. 1870-ben ő vezette be a kondenzorlencse használatát, hogy erős, egyenletes megvilágítást kapjon). Felfedezte a ma Abbe-féle szinuszfeltételnek nevezett optikai képletet. Ez leírja, milyen követelménynek kell egy lencsének megfelelnie ahhoz, hogy éles képet adjon, a kép mentes legyen a kóma és a szférikus aberráció okozta életlenségtől vagy torzulástól.

 1863-tól a jénai egyetemen tanított, 1870-ben lett a fizika és matematika professzora, 1878-ban a csillagászati és a meteorológiai obszervatórium igazgatója. 1866-tól a Zeiss Optikai Művek kutatási igazgatója. Két évvel később Abbe megalkotta az apokromatikus lencserendszert mikroszkópok számára, ez a fény elsődleges és másodlagos színbeli torzulását egyaránt megszünteti.

 Abbe 1891-ben létrehozta a Karl Zeiss Alapítványt kutatási és szociális célokra. Öt évvel később szövetkezetté szervezte át a Zeiss Optikai Műveket, ettől fogva a hasznon a vezetés, a munkások és az egyetem osztoztak.Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár