Buchner, Eduard (szül. 1860. máj. 20. München, Bajorország [Németország] - megh. 1917. aug. 13. Focsani, Románia), német biokémikus, aki 1907-ben kémiai Nobel-díjat kapott annak bizonyításáért, hogy a szénhidrátok erjedését nem maga az élesztősejt, hanem az élesztőben lévő különböző enzimek okozzák. Kimutatta, hogy az élesztősejtből kivonható zimáz nevű enzim hatására a cukor szén-dioxidra és alkoholra bomlik.

Buchner a Müncheni Egyetemen, Adolf von Baeyernél hallgatott kémiát, 1888-ban doktori fokozatot szerzett, majd a Kieli, a Tübingeni, a Berlini, a Boroszlói és a Würtzburgi Egyetemen volt professzor. Bár semmiféle bátorítást nem kapott, az erjedéssel kapcsolatos kitartó kutatásai során, 1896-ban és 1897-ben fontos felfedezéseket tett. A Berlini Egyetemen elnyert agrártudományi professzori állása (1898) lehetővé tette, hogy folytassa biokémiai kutatásait. Buchner őrnagyként szolgált a német hadseregben, az I. világháborúban esett el.



Január KFKI Home >  História - Tudósnaptár